De rijopleiding


Nadat wij jouw aanmeldformulier hebben ontvangen nemen wij contact met je op voor het inplannen van een proefles. Wij halen je thuis op en vertellen hoe de rijopleiding in elkaar zit. Na de proefles heb jij een idee hoe een les verloopt en maken we een persoonlijk plan van aanpak. 


Het inplannen van de rijlessen kun je zelf doen via de On My Way app. Wij adviseren om 1x per week 90 minuten te lessen. Wil je sneller dan kun je per week ook meerdere lessen per week nemen. Onze lessen volgen de RIS methode (Rijopleiding in Stappen). Dit betekent dat het rijden je stapsgewijs wordt aangeleerd. Je kunt je thuis voorbereiden op de les door het lezen van het boek en door het volgen van de gratis instructievideo's in de Om My Way app. Het doel is dat wij je zo snel mogelijk aan je rijbewijs helpen en dat je veilig, zelfstandig en verantwoord de weg op gaat.

De theorie


Je kunt beginnen met rijlessen zonder theoriecertificaat. Het is echter noodzakelijk dat je het theorie-examen behaald hebt voordat je aan RIS module 2 (eenvoudige verkeerssituaties) begint. Dit is na ongeveer 10 à 15 rijlessen. Je kunt bij ons klassikaal een theoriecursus volgen. In twee avonden brengen wij je de theorie bij en na afloop ontvang je een hand-out van de meest belangrijke onderwerpen. Ook kun je de verkeersregels leren door middel van zelfstudie. Je kunt dit doen door theorieboek te lezen of door bijvoorbeeld de theoriecursus van de On My Way app te volgen. Via korte instructievideo's word jou de theorie bijgebracht.


Het theorie-examen wordt afgenomen door het CBR en kun je zelf inplannen via mijn.cbr.nl. Het theoriecertificaat is 1,5 jaar geldig.

De tussentijdse toets


Op ongeveer 75% van je opleiding (aan het einde van RIS module 3) kun je de tussentijdse toets doen. Deze toets wordt afgenomen door een examinator van het CBR en kun je zien als een soort proefexamen. Na afloop geeft de examinator een advies over de onderdelen waar je nog aan moet werken voor je examen. Op de tussentijdse toets krijg je twee bijzondere verrichtingen. Als je die goed uitgevoerd hebt dan verdien je vrijstelling voor alle bijzondere verrichtingen op het aankomende examen. Inmiddels weten we dat door het doen van de tussentijdse toets veel druk wordt weggehaald op het officiële examen. Hierdoor is het slagingspercentage voor het officiële examen tot wel 25% hoger! Daarom raden wij iedereen aan om de tussentijdse toets te doen.

Het praktijkexamen


In het examencentrum aan de Holenweg in Hoorn maak je kennis met de examinator. Gekeken wordt of je een geldig theoriecertificaat hebt en moet je je legitimeren. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten en je kunt je instructeur vragen om mee te rijden. De examinator kijkt of je veilig en zelfstandig rijdt. Daarbij let de examinator onder andere op je beheersing van de auto, kijkgedrag, voorrang verlenen en rekening houden met andere weggebruikers. Een gedeelte van het examen bestaat uit het zelfstandig (met of zonder gebruik van het navigatiesysteem) naar een bepaalde bestemming te rijden. Ook moet je tijdens het examen twee bijzondere verrichtingen goed uitvoeren. De examinator vertelt je welke je moet doen. Dit geldt uiteraard niet als je vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen hebt behaald tijdens de tussentijdse toets. Direct na afloop van de rit krijg je te horen of je geslaagd bent. 


Heb je last van faalangst bij examens? Of heb je last van examenvrees?

Dan kun je bij het CBR een faalangstexamen doen. Een gespecialiseerde examinator neemt de tijd om jou op je gemak te stellen. Voor het faalangstexamen heb je in totaal 1 uur en 20 minuten de tijd. De rit duurt net zo lang als bij een regulier examen, namelijk 35 minuten. Tijdens de rit kun je om een time-out vragen. Verder moet je natuurlijk wel precies hetzelfde kunnen als bij een gewoon rijexamen.